• Çağrı merkezi
  • İstanbul / Ataşehir
  • İstanbul / Şişli
  • 0532 710 11 83
  • İstanbul / Ataşehir
  • 0216 573 42 32
  • İstanbul / Ataşehir
  • 0212 356 11 83
  • İstanbul / Şişli
28 Eki

Doğru Nakliyat Firması Nasıl Seçilir Firmaya ve Kendinize Sormanız Gereken 35 Soru

Sanırım, evden eve nakliyat zor ve stresli bir süreç ayrıca çok bilinmeyi olan bir iş dersem. Taşınan veya taşınmaya hazırlanan birçok kişi benimle aynı fikirde olacaktır.

Evet, gerçekten evden eve nakliyat zor bir deneyim. İşin kontrolünü kaçırınca da tam bir baş ağrısı olup geçmek bilmiyor.

Ancak size biraz plan ve öneriyle bu işi çok daha kolay gerçekleştireceğinizi söylesem ne dersiniz? Evet, neredeyse beş yıldır nakliyat sektörü hakkında yazılım ve sistem geliştirmenin yanında öneriler de yazıyorum. Bunları test etmeyi de ihmal etmiyorum. Rahat taşınmak kolay sadece size biraz iş çıkaracağım o kadar.

Hazırsanız başlayalım…

Taşınmaya Kara Verdikten Sonra Şu Soruların Cevaplarını Hazırlayın.

1-            Ne zaman taşınmak istiyorsunuz?

2-            Taşınma tarihiniz ne kadar esnek?

3-            Kaç parça ağır sayılabilecek mobilyanız var taşınacak?

4-            Kaç adet koli eşyalarınız için yeterli olur?

5-            Nakliyat aracı bulunduğunu binanın önüne kadar yanaşabiliyor mu?

6-            Eviniz kaçıncı katta ve eşyalar nasıl indirilecek? (Asansör, merdiven veya modüler asansör)

7-            Nereye taşınacaksınız mahalle belli mi?

8-            Eşyalarınızı yeni evinize kaç günde gelmesini istiyorsunuz?

9-            Kaç oda var taşınacak?

10-         Yeni ev kaçıncı katta ve eşya nasıl taşınacak?

11-         Evde olan ancak taşımayacak eşyalar hangileridir?

12-         Hangi eşyaları siz paketleyeceksiniz?

13-         Paketlemeye ne zaman başlayacaksınız?

14-         Taşınma planınız hazır mı?

15-         Taşınacak eşyaların listesi hazır mı?

Taşınmaya hazırlık

Bu soruların cevapları ile nakliyat firmalarından fiyat teklifleri alabilirsiniz? Ulutaş Fiyat Teklifi Al sayfasında da bu soruları cevaplamanızı istiyoruz? Bu soruların cevapları ile nakliyat firmalarından fiyat teklifi alıp bir biri ile kıyaslayabilirsiniz.

Sadece fiyatları kıyaslamak yeterli olmayacaktır nakliyat firmalarına soracağımız iyi sorular ile onları da kolayca birbirinden ayıracak ve bazılarına kırmızı kartı gösterip oyundan atabileceğiz.

Nakliyat Firmanızı Seçmek İçin Soracağınız Sorular

1-            Taşınma için kaç çalışan göndereceksiniz?

2-            Hangi eşyaların paketlemesini yapıyorsunuz? Klima ve uydu antenlerini söküyor musunuz?

3-            Taşınma kaç gün sürer kaç günde eşyalarımı teslim edersiniz?

4-            Size söylediğimden ekstra ne kadar eşyam çıkarsa ekstra ödeme yaparım?

5-            Yeni evim de bir problem oluştuğunda eşyalarım aracınızda kaldığı her gün için ne kadar ödeme yaparım?

6-            Eşyalarım için ne büyüklükte bir kamyon göndereceksiniz?

7-            Gelecek kamyonun plakasını paylaşır mısınız?

8-            Ne tür paketleme malzemesi kullanıyorsunuz?

9-            Eşyalarım gelen nakliyat kamyonuna sığmaz ise ne yaparsınız prosedürünüz nedir?

10-         Sigorta yapıyor musunuz? Sigortanın kapsamı nedir?

11-         Sigortanın ücreti ne kadardır?

12-         Eşyalarım zarar görürse uyguladığınız prosedürünüz nedir?

13-         Hangi eşyaların nakliyat kamyonunda taşınması yasaktır?

14-         Mobilyalarımın paketli kalmasını istiyorum bunun için ekstra ödeme yapar mıyım?

15-         Kapora istiyor musunuz? Miktarı nedir? Kaç güne kadar cayma hakkım var?

16-         Hangi ödeme yöntemlerini kabul ediyorsunuz?

17-         Kamyon ile evin girişi arasında kalan hangi mesafeler için ekstra ücret istiyorsunuz?

18-         Beni sabit numaranızdan arayabilir misiniz? (Güvenlik kontrolü)

19-         Bu süreçte benim üstüme düşen görevler nelerdir?

20-         Mail adresinizi paylaşır mısınız süreci yazılı olarak yürütelim sözde kalmasın?

Sorularımız bunlar bu soruların hepsinin bir amacı yani evden eve taşınırken var olan boşlukları kapatmak için sorulmuştur. Şimdi de bu soruları neden sorduğumuzu inceleyelim.

Hemen vazgeçmek yok biraz daha çalışalım. 🙂

Kendinize sormanız gereken sorular kısmındaki tüm sorulara iyi cevaplar hazırlayın. Hiçbir şey muğlak kalmasın. Bu soruların cevaplarını nakliyat firmanıza mail atın veya mesaj olarak ta gönderebilirsiniz. Burada her şey yazılı olsun.

Ardından aldığınız nakliyat fiyatlarını değerlendirebilirsiniz. Burada bir firmada karar kılmadan önce nakliyat firmalarına sorulması gereken soruların cevaplarını aldıktan sonra seçiminizi yapmalısınız.

İlk kırmızı kartınızı göstereceğiniz firma bu soruların hepsine yaparız tabi gibi çok güzel cevaplar veren firma olmalı? Çünkü bu soruların içinde firmaların çok karşı olduğu yani yapmadıkları istekler var. Eğer hepsine size yarayacak cevaplar veren firmalar varsa bunların amacı işi almak, ne yapıp yapmayacakları ile çok ilgilenmezler.

ncak soruların bazılarına itiraz eden ve öğle değil böyle yapıyoruz. Evet öğle olursa ekstra ücret talep ederiz diyen firmaların size iyi hizmet verme oranı çok daha yüksek.

Nakliyat firması seçmek

Hadi her soruya nakliyeci yerine biz cevap verelim bakalım nasıl cevaplar çıkacak ortaya.

 

1-            Taşınma için kaç çalışan göndereceksiniz?

Cevap: Evinizin oda sayısına göre elaman gönderiyoruz. Eviniz 3+1 olduğu için 4 çalışan gelir taşımaya kat sayıları ve asansör olup olmadığına göre çalışan sayısı artar?

 

2-            Hangi eşyaların paketlemesini yapıyorsunuz? Klima ve uydu antenlerini söküyor musunuz?

Cevap: Klima sökmeyi kesinlikle yapmıyoruz çünkü zarar verebiliriz veya gazın kaçmasına neden olabiliriz. Uydu antenini de pek sökmeye yanaşmıyoruz. Ancak kolay ve erişilecek bir yerde ise yardım edebiliriz. Evinizde bulunan tüm mobilya ve beyaz eşyanın paketleme ve demontajını yapıyoruz. Kömür odun işini de yapmıyor ve taşımıyoruz onu da söylemek istedim. Ayrıca termosifon varsa onunda söküm ve montajını yapmıyoruz.

 

3-            Taşınma kaç gün sürer kaç günde eşyalarımı teslim edersiniz?

Cevap: İstanbul dan İzmir’e taşımalarda genellikle eşyayı aldığımız günden bir sonraki gün İzmir’de oluyoruz. Akşama kalma ihtimali olmasın diye bir sonraki gün sabahleyin eşyayı indirmeye başlıyoruz. Yani eşyayı taşımaya gittikten ve teslim etmemiz 24 saat bulabiliyor.

 

4-            Size söylediğimden ekstra ne kadar eşyam çıkarsa ekstra ödeme yaparım?

Cevap: ufak tefek eşyalar için problem olmaz ama bir koltuk takımı veya iki çekyat 5 koli ekstra çıkarsa fiyata 20% gibi ilaveler yapıyoruz. Burada gidecek eşyanın hacmi önemli bizim için. Ayrıca böyle bir durumda eşya kamyona sığmayabilir bu daha büyük risk.

 

5-            Yeni evim de bir problem oluştuğunda eşyalarım aracınızda kaldığı her gün için ne kadar ödeme yaparım?

Cevap: Ekstra 1 gün için herhangi bir ekstra ücret talep etmeyiz. Ancak 2 veya 3 gün veya daha uzun sürecekse her gün için çalışan yevmiyeleri ve kamyon amortismanı talep ediyoruz. Buda günlük 500 TL’dir.

 

6-            Eşyalarım için ne büyüklükte bir kamyon göndereceksiniz?

Cevap: Eşya listenizi inceledim epey eşyanız var gibi duruyor bu nedenle 10 Teker diye anılan en büyük kamyonumu gönderiyorum. Bir küçük kamyona sığmama ihtimali var riske etmek istemiyorum.

 

7-            Gelecek kamyonun plakasını paylaşır mısınız?

Cevap: Evet tabi size göndereceğim kamyonun plakası şöyle … (Bu soruda ayak diremek isteyen nakliyat firmalarını elemekten çekinmeyin)

 

8-            Ne tür paketleme malzemesi kullanıyorsunuz?

Cevap: Kalın balonlu naylon, streç ve battaniye kullanıyoruz.

 

9-            Eşyalarım gelen nakliyat kamyonuna sığmaz ise ne yaparsınız prosedürünüz nedir?

Cevap: Bizim fiyatlarımız bir kamyon için geçerlidir. Eşyanın sığmaması durumunda kalan eşyaların başka bir kamyon ile gönderilir ve ekstra ücretlendirilir. (Bu soruya sığar diye direten firmalara da kırmızı kartınızı gösterin.)

 

10-         Sigorta yapıyor musunuz? Sigortanın kapsamı nedir?

Cevap: Evet nakliyat sigortası yapıyoruz. Kapsamı ise sadece kamyonun kaza yapması yanması gibi tüm eşyalarınızın hasar görmesi durumlarını karşılar. Ufak tefek hasar ve kırılmaları karşılamıyor maalesef… (Çizikleri bile karşılıyor diyen nakliyat firması kırmızı kartı hak etmiştir.)

 

11-         Sigortanın ücreti ne kadardır?

Cevap: Yaptığımız sigorta poliçenin kaza durumunda ödeyeceği miktara göre değişiyor. 15 Bin liralık bir sigorta 40 TL iken 30 Bin liralık sigorta 80 TL’dir.

 

12-         Eşyalarım zarar görürse uyguladığınız prosedürünüz nedir?

Cevap: Tamir etme imkânımız var ise tamir ederiz veya karşılıklı belirlediğimiz miktar kadar taşıma fiyatından indirim uyguluyoruz. Ancak çizik ve ufak göçükler olabilir hazırlıklı olsun bunlar için şimdiden kusura bakmayın. Bunlar için herhangi bir indirim uygulamıyoruz.

 

13-         Hangi eşyaların nakliyat kamyonunda taşınması yasaktır?

Cevap: Yanıcı, patlayıcı ve kimyasalların taşınması yasaktır. Tespiti durumunda ceza yazılması durumları var. Ayrıca ev eşyası olmayan örneğin kömür, odun veya küçük motorlu araçları da taşımıyoruz. Yalnızca ev ve ofis eşyası taşıma yetkimiz var.

 

14-         Mobilyalarımın paketli kalmasını istiyorum bunun için ekstra ödeme yapar mıyım?

Cevap: Evet, o zaman paketleme malzemesi eşyanın üzerinde kalacak ve ona göre bir paketleme yapmamanız gerekecek size özel paketlemem malzemesi alınacak. Bu paketleme malzemesinin ödemesini sizden talep ediyoruz. Eşyanız miktarına göre 200 ile 400 arası bir ekstra ödeme yapmalısınız.

 

15-         Kapora istiyor musunuz? Miktarı nedir? Kaç güne kadar cayma hakkım var?

Cevap: Evet 10% ile 20% arası bir kapora istiyoruz. Taşınma güne 4 gün kalaya kadar cayma hakkınız var daha az kalması durumunda cayarsanız kaporanız bizde kalır geri ödenmez.

 

16-         Hangi ödeme yöntemlerini kabul ediyorsunuz?

Cevap: Kredi kartı ve nakit ödeme imkânınız var. Nakit ödemelerde ise eşyayı yüklerken paranın yarısını eşya teslimi sonrası kalan yarısını talep ediyoruz.

 

17-         Kamyon ile evin girişi arasında kalan hangi mesafeler için ekstra ücret istiyorsunuz?

Cevap: Kamyon ile evin arasında 25 metreden fazla bir mesafe olması durumunda ekstra ücret talep ediyoruz. Bu ücreti çalışanlara ödüyoruz. 25 metre için 100 TL ekstra ödeme istiyoruz.

 

18-         Beni sabit numaranızdan arayabilir misiniz? (Güvenlik kontrolü)

Cevap: Bu güvenlik kontrolünü firmanın aslında hangi şehirde hizmet verdiğini belirlemek için uyguluyoruz. Böylece sadece komisyonculuk yapıp size bunu söylemeyen ve her şehrin nakliyecisi olabilen uyanıkları ayırt etmek. Bu adımı geçemeyen firmaları hemen eleyin zaman kaybetmeyin.

 

19-         Bu süreçte benim üstüme düşen görevler nelerdir?

Cevap: Bu süreçte sizin göreviniz nakliyat firması ile olabildiğince çok bilgi paylaşmak ve bu bilgilerin yazılı olmasını sağlamak ve basit güvenlik kontrollerini uygulayıp firmaları elemek olmalı.

 

 

Bu sorular ışığında son etaba kalan firmaların varsa Ulutaş nakliyat ‘ta gibi üçüncü bir kuruluştaki müşteri yorumlarını inceleyin. Yoksa şansınıza küsün veya Ulutaş ile taşınmayı deneğin. Ardından kalan firmaların firmalardan en iyi cevapları verdiğini düşündüğünüz firmayı seçin. Eğer hepsi iyi cevaplar verdi ise ve sizde hangi nakliyat firmasını seçeceğinizi bilemiyorsanız bunun için de bir önerim var.

Kalan firmaların verdikleri fiyat tekliflerinin ortalamasını alın ve ortalamaya en yakını seçin.

Diğer mantıklı seçenek ise en yüksek fiyatı seçmek ne dersiniz? Yorumları bekliyorum. 🙂